Skladujte v suchu a tmě.
BrainMax Pure Med medovicový lesní, 475 g
Ověřit dostupnostProdukt BrainMax Pure Med medovicový lesní, 475 g z kategorie Jídlo a nápoje u nás najdete od 174 Kč.
Popis
Produkt BrainMax Pure Med medovicový lesní, 475 g
BrainMax Pure Med medovicový lesní, 475 g
Med vzniká z nektaru (sladká šťáva) květin, nebo z takzvané medovice (stromy). Po uložení nektaru do plástů dojde vlivem tepla k odpaření přebytečné vody a vzniká med. Med slouží primárně jako potrava pro včely, které díky němu přežijí zimu. Proto se produkcí medu se včely zabývají po celé léto. Vytvářejí tolik medu, aby zajistili, že jejich kolonie budou mít dostatek potravy přes chladné zimní měsíce. Med dává včelám energii, aby rozvibrovaly jejich těla a vytvořily teplo, které udrželo královnu a úl v teple.
Proč bychom měli jíst med:
- obsahuje jednoduché cukry, které jsou okamžitým zdrojem potřebné energie
- obsahuje dextriny, které mají hojivý vliv na lidskou kůži a sliznic
- obsahuje minerální látky
- je zdrojem draslíku, jež hlídá hospodaření s vodou v našem těle, brání nástupu svalových křečí, onemocnění cév, selhání srdeční činnosti, průjmu, horečnatých onemocnění
- obsahuje vápník a fosfor pro pevnost kostí, chrupavek, zubní skloviny, úponů svalů a šlach
- obsahuje peroxid vodíku, který brání zubnímu kazu
- obsahuje hořčík udržující optimální hladinu cholesterolu v krvi, brání nástupu kornatění tepen a vzniku aterosklerózy
- obsahuje železo, které zajišťuje tvorbu červených krvinek
- obsahuje bílkoviny
- obsahuje přírodní látky /enzymy, hormony, rostlinná barviva, silice, aromatické látky, vitaminy, flavonoidy, koloidy atd./ posilují obranyschopnost organizmu, upravují životní pochody v lidském těle
10 zajímavostí, které jste o medu možná netušili
- Med existuje již 150 miliónů let a k dnešnímu dni pochází nejstarší zkamenělý plást tři miliony let.
- K nasbírání 0,5 kg medu pracuje 556 celý svůj život.
- Abychom si vychutnali 1 kg medu, musí včela uletět vzdálenost rovnající se 4 krát kolem země.
- Ve starověku se med používal k balzamování těl.
- Pokud med uchováváte ve vzduchotěsné nádobě, je to jedna z mála potravin, která má věčnou trvanlivost. Je to proto, že je přirozeně velmi kyselé a má nízkou úroveň vlhkosti.
- Med může být užitečný, pokud trpíte sezónními alergiemi, může pomoci vytvořit imunitu vůči místním rostlinám, které alergie spouštějí.
- Tmavší medy mají vyšší množství stopových minerálů.
- Med obsahuje všech 13 aminokyselin, včetně těch esenciálních.
- Med byste neměli zahřívat na teplotu vyšší než je 46°C, protože v tu chvíli ztrácí většinu vitamínů a enzymů.
- Typickým projevem pravého medu je po čase jeho krystalizace - lidově také známé jako “zcukernatění”. Pokud je med pasterizován, podroben mikrofiltrací nebo jsou do něj přidávány jiné sirupy, potlačí se krystalizace, ale také se zničí všechny zdraví prospěšné látky.
Fytonutrienty obsažené v medu
Populární recepty s medem
Propolisové bonbóny proti kašli
Složení:
-
1 sáček mátového čaje
- 1 sáček heřmánkového čaje
- 1/2 lžičky skořice
- 175 ml vroucí vody
- 255 g medu s propolisem
Postup:
Mátový a heřmánkový čaj nechte, společně se skořicí, 10 minut vyluhovat. Po uplynutí času vyjměte čajové sáčky a vzniklý roztok přelijte do menšího hrnce. Přidejte med a prohřívejte na mírném ohni, přiveďte k varu. Pokračujte ve vaření dokud směs nedosáhne 300 stupňů. Pro přesnost použijte cukrářský teploměr. Pokud teploměr nemáte, použijte tzv. metodu studené vody. Do misky se studenou vodou přidejte pár kostek ledu. Malou lžičku se směsí pomalu ponořte do studené vody. Pokud směs tvoří křehké nitě a lehce se zlomí, dosáhli jste správné teploty. Směs nechejte 5-10 minut vychladnout. Pomocí lžíce vytvářejte kolečka, která pokládejte na připravený pečící papír. Aby se bonbony nepřilepily, posypejte je škrobem či tapiokovou moukou.
Ovesná kaše s medovými švestkami
Složení:
- 155 g ovesných vloček
- 250 ml rostlinného mléka
- Špetka kardamomu
- 5 polévkových lžic medu
- 450 g švestek
Postup:
Do hrnce s lehce osolenou vodou vsypte vločky a vlijte rostlinné mléko. Za občasného míchání přiveďte k varu. Přidejte med, kardamom, dvě polévkové lžíce medu a vařte, dokud vločky nezměknou. Připravte si švestky. Do většího hrnce přidejte tři polévkové lžíce vody a tři polévkové lžíce medu. Prohřívejte na mírném ohni dokud švestky nezměknou a směs nedosáhne sirupové konzistence. Ihned podávejte.
Medovo mandlové cupcakes
Složení:
- 4 vajíčka
- 70 g medu
- 1/2 čajové lžičky vanilky
- 200 g mandlové mouky
- 1/3 lžičky sody
- 1 lžička citrónové šťávy
Postup:
Troubu předehřejte na 170°C. Vajíčka vyšlehejte do pěny a pomalu přidejte med a vanilku. Přidejte mandlovou mouku, sodu, lžičku citronové šťávy a pořádně promíchejte. Vzniklé těsto vlijte do připravené formy na muffiny a pečte 12-15 minut do zlatova.
Upozornění
Krystalizace je přirozená vlastnost kvalitního medu. Po krystalizování se z medu neztrácejí žádné látky. Do původního tekutého stavu lze med uvést pozvolným zahříváním ve vodní lázni s teplotou do 40C.
Složení
Med s propolisem.
Balení
475 g